Klik hier om terug te gaan naar de inhoudsopgave.
1. Welke beperkingen kent Univé in het aannamebeleid?
Univé kent vrijwel geen beperkingen in het aannamebeleid. Bij de twee hoogste tandartspakketten vragen wij wel een verklaring over de staat van het gebit. Bij twijfel kunnen we een rapport van een tandarts verlangen.
2. Moeten mensen met een of meer kwalen ergens rekening mee houden als zij willen overstappen naar Univé?
Nee, iedereen betaalt hetzelfde tarief en wordt geaccepteerd.
3. Hoe zit het met hulpmiddelen die men via Achmea (in bruikleen) heeft gekregen?
Als iemand overweegt zich bij ons te verzekeren, adviseren wij om contact op te nemen met onze klantenservice om na te gaan wat dit voor de persoonlijke situatie betekent.
4. Hebt u voor ouderen speciale verzekeringsvormen in de aanbieding?
Ja, het Vitaal pakket voor mensen van vijftig jaar en ouder. Daar zit bijvoorbeeld geen kraamzorg meer in. Het pakket is aangepast aan de daadwerkelijke behoeften van de verzekerde.
5. En voor jongeren?
Voor jongeren hebben we het zogenaamde “Jong”-pakket. Dit pakket is speciaal toegespitst op jongeren van 18 tot en met 26 jaar. Daarnaast is er ZEKUR. Dat is een internetverzekering waar iedereen gebruik van kan maken.
Bij ZEKUR moet je:
– zelf alle informatie van onze website halen, er vindt geen persoonlijk advies plaats;
– alle contacten verlopen per telefoon of email;
– voor ziekenhuisbehandeling is men (met uitzondering van spoedgevallen) aangewezen op ziekenhuizen waar Univé een contract mee heeft gesloten.
* Opmerking: In eerste instantie kregen wij de antwoorden via het kantoor in Hoogeveen. Om één of andere ons onduidelijke reden zijn deze antwoorden “overruled” vanuit corporate Communicatie.
Met name het antwoord op vraag 3 is aanmerkelijk korter en algemener geworden dan het in eerste instantie was. Advies: als dit voor u van belang is neemt u dan contact met ons op via ons email adres.
Geef een reactie