Klik hier om terug te gaan naar de inhoudsopgave.
1. Hoe ziet uw maatschappij de nabije toekomst van ziekenhuis Bethesda met betrekking tot
– 24-uurs spoedeisende hulp
– intensive care
– klinische zorg
Toelichting: door de geheimzinnigheid van Achmea en de Raad van Bestuur van Zorggroep Leveste vrezen grote groepen (met name kwetsbare) mensen dat in Hoogeveen slechts een polikliniek met de mogelijkheid van uitsluitend dagbehandeling zal overblijven. De signalen vanuit het ziekenhuis wijzen in die richting, maar de betrokken beslissers zwijgen in alle talen of laten zich uit in lege algemeenheden.
VGZ is op dit moment niet direct betrokken bij de vraagstukken van de samenwerking tussen Scheper en Bethesda ziekenhuis en de gevolgen daarvan voor de toekomst van ziekenhuis Bethesda. Dit is in de basis een verantwoordelijkheid van het ziekenhuis maar wij zullen altijd alert zijn op mogelijke negatieve impact op de kwaliteit voor onze klanten. Op dit moment zijn bij VGZ in ieder geval geen plannen bekend om het ziekenhuis in Hoogeveen te sluiten.
De ontwikkelingen bij Bethesda kunnen niet los worden gezien van de bredere ontwikkelingen in de ziekenhuiszorg in Nederland. Om de zorg in Nederland ook voor de toekomst van goede kwaliteit, bereikbaar en betaalbaar te houden, is het noodzakelijk te kijken naar een zo goed mogelijke verdeling van behandelingen over ziekenhuizen en regio’s in Nederland. Om te garanderen dat de geboden zorg overal aan de kwaliteitseisen voldoet, kan dit betekenen dat ziekenhuizen zich gaan specialiseren op bepaalde behandelingen en andere behandelingen niet meer aanbieden. Ziekenhuisdirecties hebben hierover gezamenlijk afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. Dit kan in sommige gevallen betekenen dat mensen voor bepaalde complexere behandelingen soms verder moeten reizen. Daar staat wel tegenover dat de kwaliteit van de behandelingen verder zal toenemen, en bovendien dat de zorg in Nederland ook in de toekomst betaalbaar blijft.
Hoe dit er voor Bethesda precies gaat uitzien, is ons op dit moment (oktober 2012) niet bekend.
2. Heeft een verzekerde bij uw maatschappij de vrije keuze van specialist en ziekenhuis zonder dat hier extra kosten bij komen?
En indien hier uitzonderingen op zijn, welke zijn dat dan?
Wij contracteren voor bepaalde behandelingen alleen nog die ziekenhuizen die voldoen aan onze criteria voor goede zorg. Wilt u weten met welke zorgaanbieders wij voor bepaalde specialistische zorg een contract hebben gesloten? Vanaf half november vindt u deze informatie in onze Zorggids. Hier kunt u ook voor andere zorg die u nodig hebt nakijken of wij een contract hebben met uw zorgaanbieder.
De naturapolis
Gaat u voor zorg in natura naar een zorgaanbieder waarmee wij geen overeenkomst hebben gesloten? Als u ervoor kiest voor deze zorg naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder te gaan, kan het zijn dat u een deel van de rekening zelf moet betalen. De hoogte van de vergoeding kunt u terugvinden in artikel 1.4 en 1.6 van uw verzekeringsvoorwaarden en in de Lijst maximale vergoedingen niet-gecontracteerde zorgaanbieders VGZ 2012.
Als er sprake is van acute zorg die verleend wordt door een niet-gecontracteerde zorgaanbieder, hebt u recht op vergoeding van de kosten tot maximaal de in Nederland geldende Wmg-tarieven. Als er geen Wmg-tarieven gelden, vergoeden wij de kosten tot maximaal de in Nederland geldende redelijke marktprijs. U moet ons zo spoedig mogelijk over deze zorg informeren.
De restitutiepolis
Gaat u naar een zorgaanbieder waarmee wij geen overeenkomst hebben gesloten? Dan hebt u recht op vergoeding van de kosten van zorg tot maximaal de in Nederland geldende Wmg-tarieven. Als er geen Wmg-tarieven gelden, worden de kosten vergoede tot maximaal de in Nederland geldende redelijke marktprijs.
3. Hanteert uw maatschappij voor al haar zorgverzekeringspakketten eenzelfde tarief, m.a.w. vindt er geen enkele leeftijdsdifferentiatie plaats?
Deze vraag betreft ook de aanvullende verzekeringen.
Voor de basisverzekering hanteren wij geen leeftijdsdifferentiatie: iedereen betaalt dezelfde premie, ongeacht leeftijd – dit is wettelijk niet toegestaan.
In onze aanvullende verzekeringen hanteren wij ook geen premiedifferentiatie gebaseerd op leeftijd. Wij bieden diverse aanvullende pakketten waarvan een aantal is toegespitst op de behoeften tijdens een bepaalde levensfase.
4. Hanteert uw maatschappij ten aanzien van mensen met een of meer kwalen een uitsluitingsbeleid en zo ja, welke consequenties heeft dit voor de verzekerde?
VGZ hanteert –zoals overigens alle zorgverzekeraars- geen uitsluitingsbeleid binnen de basisverzekering. Het pakket en de voorwaarden voor de basisverzekering zijn wettelijk gereguleerd. Voor de aanvullende verzekeringen vragen we alleen voor de uitgebreide tandheelkundige verzekeringen een tandheelkundige verklaring– voor de andere aanvullende verzekeringen geldt geen medische of tandheelkundige selectie.
5. Waar moeten mensen die van Achmea hulpmiddelen (bijv. hoog/laagbed) in bruikleen hebben, rekening mee houden?
Univé waarschuwt bijvoorbeeld dat zij andere leveranciers hebben dan Achmea en mensen (die in het schemergebied van net wel of net niet in aanmerking komen) mogelijk na beoordeling bij Univé mogelijk het hulpmiddel niet meer krijgen. Wat voor de betreffende cliënten reden kan zijn om niet over te stappen.
Hier is geen algemeen antwoord op te geven. Wanneer mensen overwegen zich bij ons te verzekeren, raden we hen aan contact op te nemen met onze klantenservice om te bekijken wat dat voor hun persoonlijke situatie betekent.
6 Hebt u voor diverse leeftijdsgroepen speciale verzekeringsvormen in de aanbieding?
In onze aanvullende verzekeringen hebben we pakketten die zijn toegespitst op de levensfase, zoals Jong, Fit en Vrij, Gezin en Vitaal.
7 Zo ja, waarin onderscheiden deze zich van uw andere verzekeringen?
Deze aanvullende verzekeringen zijn toegespitst op de zorgbehoefte in die specifieke levensfase.De samenstelling van deze pakketten is te vinden op http://www.vgz.nl/verzekeringen
Geef een reactie